ارز دیجیتال

علیرضا نیک نیا - ۱۳۹۹/۰۸/۲۸

cryptocurrency-novinbtc

ارز دیجیتال(cryptocurrency) یکی از پر کاربردترین واژه‌هایی است که ممکن است با آن برخورد کنید. همانطور که هر صنعتی با گذشت زمان پیشرفت می‌کند صنعت پول و بازار مالی هم پیشرفت‌های شایانی تاکنون داشته است؛ ما در این مقاله سعی داریم تا مفهوم ارز دیجیتال و هر آنچه را که به روشن‌تر کردن این بحث کمک می‌کند را به شما بیاموزیم.

*پس با ما همراه باشید*


≡ فهرست عناوین



ارز دیجیتال چیست؟


 

ارز دیجیتال چیست؟ ارز دیجیتال(cryptocurrency) یا ھمان رمزارز، یک نوع پول دیجیتال است. رمزارزھا در حقیقت پول اینترنتی یا ارز دیجیتالی ھستند که با استفاده از تکنولوژی کریپتوگرافی(رمزنگاری) رمزگذاری می‌شوند و تمام ویژگی‌ھای پول‌ھای رایج را بجز ماھیت فیزیکی دارا ھستند که می‌توان آن‌ھا را با ارزھای دیگر مبادله کرد و با استفاده از آن‌ھا تراکنش‌ھایی که با پول معمولی از طریق بانک‌ھا صورت می‌گیرد را انجام داد. البته روش استفاده از آن‌ھا کمی متفاوت است و رویه‌ھای مختص به خود را دارند. تمامی تراکنش‌ھایی که با ارز دیجیتال انجام شوند بر روی یک شبکه پایگاه داده غیرمتمرکز به نام بلاک چین ذخیره می‌شوند که امنیت تراکنش‌ھا را تامین می‌کند. لطفا برای اطلاعات بیشتر در رابطه با بلاک چین به مطلب مربوطه مراجعه کنید.

 

  • تاریخچه

تاریخچه ارز دیجیتال: در تاریخچه ارز دیجیتال اولین رمزارز غیر متمرکز، در سال 2009 توسط ساتوشی ناکاموتو با نام بیت کوین ایجاد شد. بعد از آن در آوریل 2011، Namecoin برای ایجاد DNS غیر متمرکز ایجاد شد که سانسور اینترنت را بسیار دشوار کند. پس از آن نیز، در اکتبر 2011، لایت کوین اولین رمزنگاری موفق بود که از scrypt بعنوان عملکرد ھش خود به جای الگوریتم SHA - 256 استفاده کرد. رمزنگاری قابل توجه دیگر، Peercoin بود که از یک ھیبرید اثبات کار/اثبات سھام استفاده کرد.

 


ویژگی ارزھای دیجیتال



با صنعتی شدن و درگیر شدن فن آوری، ارز دیجیتال دست برتر را نسبت به بقیه ارزھا به دست می‌آورند. در زیر ویژگی‌ھا و معایب عمده رمزارزھا(ارز دیجیتال) را مطالعه خواھید کرد.

  • محافظت در برابر تورم

    تورم باعث شده است که بسیاری از ارزھای دیجیتال با گذشت زمان ارزش خود را کاھش دھند. معمولاً ھر ارز دیجیتال، در زمان راه اندازی، با مبلغ ثابت آزاد می‌شود و کد منبع میزان ارزش آن را مشخص می‌کند. فقط 21 میلیون ارز دیجیتال بیت کوین در جھان منتشر شده‌ است. بنابراین، با افزایش تقاضا، ارزش آن افزایش می‌یابد که باعث حفظ بازار می‌شود و در دراز مدت از تورم جلوگیری می‌کند.

  • خودگردان و مدیریت شده

    اداره و نگھداری از ھر ارزی عامل اصلی توسعه آن است. خرید و فروش ارزھای دیجیتال توسط ماینرھا روی سخت افزار آنھا ذخیره می‌شود و مبلغ تراکنش را به عنوان پاداش انجام این کار دریافت می‌کنند. از آنجا که ماینرھا این کار را انجام می‌دھند، سوابق معامله را دقیق و به روز نگه می‌دارند و باعث می‌شوند که صحت و راستی رمزنگاری و سوابق به صورت غیر متمرکز حفظ شود.

  • امن و خصوصی

    حفظ حریم خصوصی و امنیت ھمواره نگرانی عمده ارزھای رمزپایه بوده است. سربرگ بلاک چین بر روی معماھای مختلف ریاضی است که رمزگشایی آنها سخت است. این امر باعث می‌شود معاملات ارز دیجیتال از معاملات الکترونیکی معمولی ایمن‌تر شوند.

  • سهولت در تبادل

    ارزھای دیجیتال را می‌توان با استفاده از ارزھای فیات مانند دلار آمریکا، یورو اروپایی، پوند انگلیس، روپیه ھند یا ین ژاپن خریداری کرد. با کمک کیف پول‌ دیجیتالی و صرافی‌ھای مختلف، می‌توان با تجارت در حوزه کریپتوکارنسی‌ها با حداقل ھزینه کارمزد، یک ارز دیجیتال را به یک رمزارز دیگر تبدیل کرد. کیف پول‌های دیجیتالی انواع مختلفی دارند که که در مطلب انواع کیف پول دیجیتالی آن‌ها را بررسی کرده‌ایم.
  • غیر متمرکز

    یکی از ویژگی‌ھای اصلی رمزارزھا این است که آنھا عمدتاً غیرمتمرکز ھستند. بسیاری از ارزھای رمزپایه توسط توسعه دھندگان یا سازمان‌ھا قبل از عرضه در بازار کنترل می‌شوند. عدم تمرکز کمک می‌کند تا انحصار ارز دیجیتال، آزاد و چک شود تا ھیچ کس نتواند ارزش کوین را تعیین کند که به نوبه خود، برخلاف ارزھای فیات که توسط دولت کنترل می‌شوند، آن را ثابت و امن نگه می‌دارد.


  • مقرون به صرفه در معامله

    یكی از عمده كاربردھای دارایی‌ھای دیجیتال، تبادل آن با کارمزد بسیار کم است. با کمک ارز دیجیتال، مبلغ تراکنش پرداخت شده توسط یک کاربر به مبلغ ناچیز یا صفر کاھش می‌یابد. این کار با حذف اشخاص ثالث مانند ویزا(VISA) یا پی پال(PayPal) برای تأیید معامله انجام می‌شود. این امر نیاز به پرداخت ھر گونه ھزینه اضافی در تراکنش را برطرف می‌کند.


  • راھی سریع برای انتقال وجه

    ارزھا یک راه حل بهینه برای معاملات ھستند. معاملات، چه بین المللی و چه داخلی، همراه با ارزھای دیجیتال، سریع انجام می‌شود. این امر به این دلیل است که تأییدیه تراکنش به زمان بسیار کمی برای پردازش نیاز دارد؛ زیرا موانع بسیار کمی برای عبور وجود دارد.


معایب ارزھای دیجیتال


 

  • قابل استفاده برای معاملات غیرقانونی

    از آنجا که حریم خصوصی و امنیت معاملات رمزنگاری زیاد است، برای دولت سخت است که بتواند ھر کاربر را از طریق آدرس کیف پولش ردیابی کند. در گذشته ارز بیتکوین به عنوان روشی برای مبادله پول در بسیاری از معاملات غیرقانونی مانند خرید مواد مخدر در دارک وب مورد استفاده قرار گرفته است. ضرر و زیان داده‌ھا می‌تواند خسارات مالی ایجاد کند توسعه دھندگان می‌خواستند کد منبع غیرقابل ردیابی، غیرقابل ھک و پروتکل‌ھای احراز ھویت غیرقابل نفوذ را ایجاد کنند. این امر باعث می‌‌شود که محل ذخیره ارز دیجیتال نسبت به بانک‌ھا امن‌تر باشد اما اگر ھر کاربر کلید خصوصی کیف پول دیجیتالی خود را از دست بدھد، دیگر نمیتواند آن را پس بگیرد. کیف پول دیجیتال به ھمراه موجودی داخل آن قفل می‌شود و این منجر به ضرر مالی کاربر خواھد شد.

  • تأثیرات منفی ماینرھا بر محیط زیست

    ارزھای استخراج شده از ماینرھا به نیروی محاسباتی و ورودی برق زیادی احتیاج دارند. بزرگترین مقصر این امر ارز بیتكوین است. استخراج ارز دیجیتال بیتکوین به کامپیوترھای پیشرفته و انرژی زیادی احتیاج دارد. این کار را نمیتوان در رایانه‌ھای معمولی انجام داد. عمده ماینرھای بیتکوین در کشورھایی مانند چین ھستند که از زغال سنگ برای تولید برق استفاده می‌کنند. این باعث شده است ردپای کربن در صنایع کشور چین افزایش یابد.

  • بدون بازپرداخت و یا لغو تراکنش

    اگر مشاجره‌ای بین طرفین وجود داشته باشد یا کسی به اشتباه وجوھی را به آدرس کیف پول دیگری ارسال کند، نمی‌تواند ارز دیجیتال خود را بازیابی کند و یا از تراکنشی که انجام شده جلوگیری کند. 

 

 


نکاتی درباره ارزھای دیجیتال


 

  • شروع کار با ارز دیجیتال بسیار ساده می‌باشد.  
            
  • ارزش استفاده از خرید و فروش ارز دیجیتال در سرتاسر جھان، تا پایان دسامبر 2017 نزدیک به 600 میلیارد دلار رسید که بر اساس پیشرفت‌ها در این زمینه و با توجه به حجم بالای معاملات در سال‌ھای آتی، شاھد افزایش قیمت ارز دیجیتال خواهیم بود.
                                                      
  • در رمزارزھای دیجیتال به دلیل پیچیده بودن ریاضیات و رمزنگاری‌ھایی که در آن وجود دارد، امکان ھک شدن آن وجود ندارد.   

  • شما مالک دارایی دیجیتال خود ھستید و برای انتقالات ارز دیجیتال خود به ھیچ بانک یا واسطه ای نیازی ندارید.   

  • برای تبدیل یک ارز دیجیتال به ارز دیجیتالی دیگر و یا انتقال آنھا، به افتتاح حساب بانکی و استفاده از خدمات یا بانکداری سنتی یا ھر سازمان دیگری نیازی نخواھید داشت و این مھم کمک می‌کند تا افراد بدون دسترسی به بانک، بخشی از سیستم مالی جھانی شوند. این کار می‌تواند معاملات شما را سریع‌تر و با کارمزد کم‌تر انجام دھد؛ ھم چنین فرصت‌ھای بیشتری برای استفاده از ارزھای دیجیتال برای پرداخت کالاھا، خدمات و انجام بازی‌ھای آنلاین(ارز دیجیتال ترون) را در اختیار  شما قرار می‌دھد.   

  • ارز دیجیتال دارای خواص مشابه سایر ارزھای رایج ھستند، اما شکل فیزیکی شبیه به اسکناس و سکه را ندارند. (فاقد ماھیت فیزیکی ھستند) 

  • این دارایی و پول دیجیتالی می‌تواند راه‌ھای بیشتری برای نحوه‌ی استفاده و نیازھای شما ارائه دھد و روش‌ھای جدیدی را برای مشاغل مختلف برای دستیابی به مشتریان جدید و افزایش سرمایه ارائه دھد.   

  • رفته رفته ارزھای دیجیتال برای حل دغدغه‌ھای متفاوتی به وجود آمدند. به عنوان نمونه ارز دیجیتال اتریوم خود را بستری برای توسعه برنامه‌ھای مختلف و اجرای قراردادھای ھوشمند معرفی کرد و ریپل با نگاه خوشبینانه نسبت به بانک‌ھا، بر روی تجدید ساختار ارتباطات بین بانکی و ارائه سیستم پرداختی پرسرعت و کم ھزینه متمرکز شد.

 


تفاوت ارز فیات و ارز دیجیتال 


 

در حالی که ھم پول فیات و ھم رمزارزها می توانند به عنوان وسیله پرداخت استفاده شوند، اما اختلافاتی وجود دارد. ما در اینجا درباره تفاوت میان ارزھای فیات (دلار، یورو، ...) و ارزھای دیجیتال بحث خواھیم کرد.

  • قانونی بودن

    دولت‌ھا ارزھای فیاتی صادر می‌کنند که توسط بانک مرکزی تنظیم می‌شود. پول فیات به دلیل اینکه وسیله رسمی نھایی معاملات است، مناقصه قانونی تلقی می‌شود. دولت‌ھا عرضه پول فیات را کنترل می‌کنند و ھر از گاھی سیاست‌ھایی را صادر می‌کنند که بر ارزش آنھا تأثیر می‌گذارد. از طرف دیگر ارزھا صرفاً دارایی‌ھای دیجیتالی ھستند که بعنوان واسطه مبادله عمل می‌کنند و دولت‌ھا ھیچ کنترلی بر آن ندارند. جنبه عدم تمرکز ارز دیجیتال به معنای آن است که ھیچ نھاد مرکزی نمی‌تواند ارزش آنھا را کنترل یا تحت تأثیر قرار دھد. برخی از کشورھا ارزھای رمزنگاری را به دلیل نگرانی مبنی بر اینکه از برخی از آنھا برای تقویت فعالیت‌ھای غیرقانونی مانند تروریسم و پولشویی استفاده می‌شود، ممنوع کرده‌اند.

 

  • ماھیت فیزیکی

    امکان لمس کردن ارز دیجیتال امکان پذیر نیست؛ زیرا آنھا بصورت آنلاین به عنوان کوین‌های مجازی کار می‌کنند. از طرف دیگر، ارزھای فیات جنبه جسمی دارند، زیرا می‌توانند به عنوان سکه و اسکناس وجود داشته باشند که به این ترتیب ممکن است احساس جسمی داشته باشند. جنبه‌ھای بدنی پول فیات در بعضی مواقع چالش‌ھای زیادی را به وجود می‌آورد؛ زیرا حمل و نقل مقدار زیادی پول بسیار سخت است.

 

  • تبادلات ارزھای رمزنگاری شده فقط به صورت دیجیتالی است!

    این ارزھا به صورت دیجیتالی وجود دارند؛ زیرا توسط رایانه ھا ایجاد شده و به عنوان قطعه کد خصوصی فعالیت می‌کنند. بدین ترتیب وسیله مبادله کاملاً دیجیتالی است. در مقابل، پول فیات به دو صورت دیجیتالی و فیزیکی می‌تواند وجود داشته باشد. خدمات پرداخت الکترونیکی به مردم این امکان را می‌دھد تا پول فیات را به صورت دیجیتالی نیز انتقال دھند. 


  • نوع عرضه
    عرضه تفاوت عمده پول فیات و رمزارزھا در رابطه با عرضه آنھاست. پول فیات عرضه نامحدودی دارد؛ به این معنی که مقامات مرکزی ھیچ ظرفیتی را برای تولید پول تعیین نمی‌کنند اما بیشتر ارزھای رمزپایه ھنگام عرضه دارای درپوش ھستند؛ این بدان معناست که یک مقدار ارز از قبل تعیین شده وجود دارد که عرضه خواھد شد
    . به عنوان مثال، تعداد کل بیت کوین که عرضه می‌شود، 21 میلیون است. 


  • ذخیره سازی
    ذخیره سازی جنبه مجازی ارز به این معنی است که آنھا فقط می‌توانند بصورت آنلاین وجود داشته باشند و در کیف پول‌ھای ارز دیجیتال ذخیره شوند. در حالی که بیشتر کیف پول‌ھای دیجیتالی ادعا می‌کنند فضای ذخیره‌ای ایمنی دارند، اما برخی از آنھا ھک شده‌اند که منجر به از دست دادن تعداد قابل توجھی از ارزھا شده است. تطبیق پذیری پول فیات به معنای ذخیره آن به اشکال مختلف است. به عنوان مثال، ارائه دھندگان پرداخت مانند پی پال (PayPal) به افراد اجازه می‌دھند پول‌ھای فیات را به صورت دیجیتالی ذخیره کنند.

ارزھای دیجیتال و پول‌ھای فیات با ویژگی‌ھایی ھمراه ھستند که باعث می‌شود بدون در نظر گرفتن صلاحیتشان، آنھا را به عنوان وسیله‌ای برای مناقصه قانونی متمایز کنند. با این حال آن‌ھا ھمچنان با دیدی منفی ھمراه ھستند؛ زیرا در سرتاسر جھان افکار مختلفی در رابطه با این موضوع وجود دارد. در حالی که مزایای ارز دیجیتال نسبت به ارزھای فیات بیشتر است، اما ھنوز به نظر می‌رسد که ارزھای رمزنگاری شده برای جایگزین شدن به جای روش پرداخت استاندارد فعلی بالغ نشده‌اند. این موضوع با گذشت زمان حل خواھد شد و لزوماً به شکل بیت كوین، اتریوم یا ھر رمزنگاری دیگری نخواھد بود. بازار رمزارزها به احتمال زیاد برای ایجاد یک محصول مثبت که ممکن است سیستم پول فعلی را تغییر دھد، تحول پیدا خواھد کرد.

 

 


دسته بندی ارزھای دیجیتال 


 
 
cryptocurrency2-novinbtc
 
 

شما به عنوان یک سرمایه‌گذار یا یک تریدر در ارز دیجیتال باید با انواع دسته بندی ارزھای دیجیتال آشنایی کامل داشته باشید و بدانید از لحاظ بنیادی، این ارزھا برای چه چیزی بوجود آمده‌اند و در کدام دسته قرار می‌گیرند. ما بصورت کلی باید این ارزھا را بعنوان دارایی دیجیتال (crypto asset) می‌شناسیم.

  1.  کریپتوکارنسی (Cryptocurrency)
    این ارزھا بوجود آمده‌اند تا بعنوان پول و ابزاری برای دریافت و پرداخت روزانه استفاده شوند. مانند ارز دیجیتال بیتکوین و رمز ارز لایت کوین، البته بیتکوین که ابزار دریافت و پرداخت خوبی نیست؛ زیرا تراکنش‌ھای ثبت شده در این شبکه تعداد بسیار کمی در ھر ثانیه دارند ولی بعنوان یک دارایی دیجیتال برای نگھداری و یک پایه پولی بودن مناسب ھستند.


  2.  ارزھای حریم خصوصی (Privacy coin)
    این ارزھا بوجود آمده‌اند تا قابلیت این را داشته باشند که بتوانند به عنوان یک ارز ناشناس استفاده شده و قابل رھگیری نباشند؛ مانند ارز دیجیتال زی کش و رمز ارز مونرو.


  3. ارزهای خدمتی (coin as a service)
    این ارزھا بوجود آمده‌اند تا یک خدمتی به جامعه ارائه دھند. مثلا ارز دیجیتال بیتکوین بوجود آمده است تا سیستم بانکداری دنیا را دگرگون کند و ھمچنین ارز دیجیتال اتریوم بوجود آمده است تا بستری برای قراردادھای ھوشمند و کامپیوتر دنیا باشد. 


  4. ارزھای با ثبات (stable coin) 
    این دسته از ارز دیجیتال دارای یک پشتوانه ثابت ھستند که این پشتوانه می‌تواند یک سپرده بانکی یا پول یک کشور باشد. استیبل کوین‌ھا برای مبادلاتی که نمی‌خواھند نوسان داشته باشند، بسیار جذاب بوده و در عین حال کارمزد بسیار کمی می‌خواھند؛ مانند رمزارز تتر که پشتوانه آن یک دلار است که در دنیای ارزھای دیجیتال دچار نوسان نمی‌شود.


  5. توکن های کمکی (ultility token)
    یولتیلیتی توکن‌ھا نوعی ارز دیجیتال هستند که برای کاربردی خاص بوجود آمده‌اند تا بتوانند یک دردی از جامعه را دوا کنند. این ارزھا، اعتباری در سیستم‌ھای دیگر ندارند و فقط برای کاربردی که از قبل برای آنھا تعیین شده بکار می‌روند؛ مانند پروژه آیوتا(IOTA) که روی بستر اینترنت اشیا کار می‌کند.


  6.  توکن های امنیتی (STO) (Security token)
    دسته‌ای از ارز دیجیتال ھستند که می‌توانیم از آنھا بعنوان اوراق بھادار و سھام بانک‌ھا یا شرکت‌ھای مختلف یاد کنیم؛ مانند پروژه‌ھای Polymath و Tzero.

 


مشھورترین ارزھای دیجیتال


 

btcبیت کوین

ارز دیجیتال بیت کوین اولین و محبوب ترین ارز رمزنگاری شده است که آن را با نماد (BTC) میشناسیم. معاملات سریع و ایمن در قلب این ارز دیجیتال باعث شده است روز به روز تعداد بیشتری از افراد از آن استفاده کنند. پتانسیل کلی استفاده از ارزھای رمزنگاری شده در دنیای دیجیتال بسیار زیاد است اما رمزارز بیت کوین یکی از مواردی است که این پتانسیل را در دنیای واقعی نیز ایجاد کرده است. شما می‌توانید بسیاری از سایت‌ھای آنلاین را پیدا کنید که ارز دیجیتال بیتكوین را می پذیرند و این نشان می‌دھد که مردم شروع به استفاده از آن به عنوان بخشی از زندگی روزمره خود کرده‌اند. کاربردھای رایج برای بیت كوین شامل خرید کارت‌ھای ھدیه برای سایت‌ھای پیشرو مانند Google Play ،Amazon و PlayStation است. برخی حتی از آن به عنوان نوعی سرمایه‌گذاری نیز استفاده می‌کنند. 

 

اتریوم

ارز دیجیتال اتریوم با نماد (ETH) از نسل دوم فناوری بلاک چین استفاده می‌کند. ارز دیجیتال بیت کوین دارای قابلیت نوشتن برنامه نویسی محدود است و این دقیقاً ھمان چیزی است که بنیانگذار ارز اتریوم(ویتالیک بوترین) تصمیم به بھبود آن گرفت. بوترین یک رمزارز را با توانایی برنامه نویسی پیشرفته و اضافی مھم که به عنوان قراردادھای ھوشمند شناخته می‌شود، ایجاد کرد. این قراردادھای ھوشمند ھستند که نقش اصلی و خاص در ارز اتریوم را در دنیای رو به رشد امروز دارند. تمرکز ارز دیجیتال اتریوم در سراسر سیستم عامل‌ھای مالی غیرمتمرکز در سراسر جھان است. اتریوم به توسعه دھندگان این امکان را می‌دھد تا پول را کنترل کنند و برنامه‌ھایی بسازند که به ھر نقطه‌ای از جھان دسترسی داشته باشند. این برنامه‌ھا ایمن ھستند و از حملات بیرونی محافظت می‌شوند؛ زیرا آنھا ھیچ نقطه ضعفی برای این نقص ندارند. بنابراین ارز اتریوم می‌تواند در سال‌ھای آینده ھسته اصلی بخش‌ھای مالی باشد.

 

ریپل 

ارز دیجیتال ریپل که آن را با نماد(XRP) میشناسیم، بعنوان یک فناوری برای ایجاد امکان تبادل پول از طریق یک شبکه غیر متمرکز به بانک‌ھای مرکزی راه اندازی شد. اکنون، ممکن است ارز دیجیتال ریپل شبیه به ارز اتریوم به نظر برسد اما ریپل کاملاً غیرمتمرکز نیست و ھمچنین قراردادھای ھوشمند را برای انجام معاملات درگیر نمی‌کند. سرعت پردازش معاملات ارز دیجیتال ریپل بطور قابل توجھی سریع‌تر از ارز بیت کوین و اتریوم است. موضوع مھم دیگر این است که این فناوری حول محورھای XRP می‌چرخد که می‌توان آنھا را در شبکه تبادل کرد و به کاربران امکان داد و ستد داد. البته تفاوت بزرگ ارز ریپل اینجاست که تمام توکن‌ھای XRP قبلاً استخراج شده‌اند.
این بانک‌ھا و شرکت‌ھای خدمات پرداختی بزرگ‌تر ھستند که می‌توانند از ریپل به طور کامل استفاده کنند. به عنوان مثال، یک بانک یا سرویس پرداخت با استفاده از ریپل ارزان‌تر عمل می‌کند و شفافیت کاملی را در مورد استفاده از پرداخت‌ھای سنتی ارائه می‌دھد. در حالی که بیتکوین به عنوان نوعی پول مورد استفاده قرار می‌گیرد، ریپل در نظر گرفته شده است تا به کاربران این فرصت را بدھد که به سرعت و به طور مؤثر XRP را برای ارز یا کالاھایی مانند طلا یا روغن مبادله کنند.
نکته مھم این است که ھیچ واسطه‌ای در این میان وجود ندارد و بنابراین شخصی که از ارز دیجیتال ریپل استفاده می‌کند، می‌تواند به سرعت XRP خود را بفروشد.

 

لایت کوین

ارز دیجیتال لایت کوین که با نماد(LTC) شناخته می‌شود‌، تنھا چند سال پس از معرفی ارز دیجیتال بیت کوین توسعه داده شد. مخترع آن کارمند سابق گوگل به نام چارلی لی است که آن را ایجاد کرد تا به عنوان گزینه پرداخت جایگزین به جای ارز بیتکوین عمل کند. در نحوه توسعه ارز بیت كوین و لایت کوین تفاوت ھایی وجود دارد. لایت کوین سرعت معاملات سریع‌تر را ارائه می‌دھد که در واقع 4 برابر سریع‌تر از بیتکوین است. تعداد کل واحدھای ارز لایت کوین در حال حاضر 84 میلیون مارک است در حالی که در حال حاضر تعداد کل واحدھای ارز دیجیتال بیتکوین حدود 21 میلیون بیت است. استفاده از ارز لایت کوین بسیار شبیه به بیتکوین است اما در حال حاضر محبوبیت لایت کوین آنقدر زیاد نیست که به اندازه بیتکوین مورد استفاده قرار گیرد. 

 

 تتر 
ارز دیجیتال تتر که در دنیای کریپتوها با نماد(USDT) شناخته می‌شود، یکی از اولین ارزھایی بود که به بازار عرضه شد. تمرکز اصلی آن کاھش ناپایداری موجود در ارزھای دیجیتال بود. این ارز دیجیتال در ابتدا با عنوان RealCoin در سال 2014 راه اندازی شد اما در اوایل سال 2015 به عنوان تتر شروع به تجارت کرد. اگرچه ارزھای فیات مستعد نوسانات قیمتی ھستند، اما قیمت ارز دیجیتال تتر نسبت به سایر ارزھای تجاری مانند بیت کوین و لایت کوین بسیار پایدار است. با توجه به ثبات آن است که صاحبان ارز تتر بر این باورند این ارز موفقیت‌ھای زیادی را در بازار ارزھای دیجیتال به دست آورد. تتر دارای بیش از 4 میلیارد کوین USDT در گردش است که این امر باعث می‌شود استیبل کوین‌ھای دیگر حتی به رقابت با آن فکر ھم نکنند. ارز دیجیتالی که استیبل کوین باشد عمدتاً در بخش‌ھای سرمایه‌گذاری و تجارت مورد استفاده قرار می‌گیرند. این امر اجازه می‌دھد تا معامله گران، سرمایه گذاری‌ھای خود را با خیال راحت انجام دھند. 

 


رمزارزھا چگونه کار می‌کنند؟


 
cryptocurrency3-novinbtc
 


رمزارز دیجیتال از پروتکل‌ھای رمزگرافیکی و یا کدھای فوق العاده پیچیده برای رمزگذاری دیتاھا و انتقال آن ھا استفاده می‌کنند تا معاملات امنی را فراھم کنند.
تولید کننده‌ھای ارز دیجیتال این پروتکل‌ھا را بر پایه اصول ریاضیات و مھندسی کامپیوتر بنا کرده‌اند که آن ھا را غیرقابل نفوذ می‌کند. این پروتکل‌ھا ھمچنین ھویت افراد استفاده کننده از رمزارزھا را مخفی نگه می‌دارد که ردیابی آن‌ھا را برای ھر کسی دشوار می‌کند. رمزارزھای دیجیتال ھمچنین غیر متمرکز شناخته می‌شوند. این بدان معناست که تمام فعالیت ھا و ارزش‌ھای این بازار توسط ھمان کدھای پیچیده کنترل و ارزیابی می‌شوند و بانک‌ھا و یا مقامات دولت‌ھا کنترلی روی آن‌ھا ندارند. ارز دیجیتال امکان معامله شدن توسط ارزھای فیات را نیز دارا می‌باشند و شما می توانید در بعضی از مارکت‌ھای خاص و صرافی ھای شناخته شده، ارزھای دیجیتال خود را با دلار، پوند، یورو و غیره جایگزین کنید. نکته اصلی در ھمین مرحله اتفاق می‌افتد؛ جایی که ھکرھا و ویروس‌ھا امکان بلوکه کردن پول شما را در حین این انتقال ندارند.

 


استخراج ارزھای دیجیتال


 

استخراج ارزھای دیجیتال فرآیندی است که در آن معاملات بین کاربران تأیید و به دفترچه عمومی بلاک چین اضافه می‌شود. فرآیند استخراج ھمچنین وظیفه ورود کوین‌های جدید را به منبع گردش موجود را برعھده دارد و یکی از عناصر اصلی است که به ارزھا اجازه می‌دھد به عنوان یک شبکه غیر متمرکز ھمتا به ھمتا و بدون نیاز به یک واسطه فعالیت کنند.

ارز دیجیتال بیت كوین محبوب ترین ارز رمزنگاری شده در رابطه با استخراج است؛ اما شایان ذکر است که ھمه ارزھا قابل استخراج نیستند. استخراج ارز دیجیتال بیتکوین مبتنی بر یک الگوریتم اجماع بنام PROOF OF WORK است. 

انجام معاملات در فضای مجازی به تراکنش‌ھای زیادی نیاز دارد. این تراکنش‌ھا را که در منابع داده‌ای جمع آوری می‌شوند، بلاک می‌گویند. این بلاک‌ھا باید پردازش شده و در چرخه شبکه رمزارزھا قرار گیرند. استخراج نتیجه پردازش ھمین بلاک‌ھا است.

 

  • انواع سخت افزار ماینینگ
    برای استخراج ارزھای دیجیتال، ھر فرد نیاز به یک سخت افزار قدرتمند برای انجام پردازش‌ھا دارد. محاسبات الگوریتم‌ھای ارز دیجیتال توسط این سخت افزارھا صورت می‌گیرد که این محاسبات ھشینگ نام دارد. از برجسته ترین سخت افزارھا می‌توان به ASIC ،GPU و AFPG اشاره کرد. این دستگاه‌ھا در قدرت و سرعت استخراج با یکدیگر متفاوت ھستند. با وجود این سخت افزارھا ھنوز ھم برای کاربران این سوال بوجود می‌آید که آیا با کامپیوترھا نیز می‌توان ارز دیجیتال را استخراج کرد؟
    در پاسخ باید گفت: بله؛ این عمل امکان پذیر است اما با این کار ضعیف‌ترین نرخ ھش بر ثانیه را خواھید داشت.

 

  • مراحل ماینینگ
    اولین مرحله در ماینینگ این است که سخت افزار مورد نیاز را خریداری کنید. پس از آن شما باید کیف پول الکترونیکی خود را راه اندازی کنید و در آخرین مرحله شما باید سخت افزار و کیف پول ارز دیجیتال خود را به یکدیگر متصل کنید. کیف پول دیجیتالی که ما با آن کار می‌کنیم، کیف پول Trust wallet است که نحوه کار با آن را در مطلب تراست ولت آموزش داده‌ایم.

 

  • استخراج ابری
    استخراج ابری راه حل مناسبی است که کاربران ارز دیجیتال با استفاده از آن می‌توانند از طریق سرورھایی که توسط hostھای دارای سخت افزار قدرتمند اداره می‌شوند، رمزارزھا را استخراج کنند. در استخراج ابری یا cloud mining تعدادی از کاربران، از یک سرور برای ماینینگ استفاده می‌‌کنند. بنابراین، این سخت افزارھا که مدیریتشان توسط سرور میزبان صورت می‌گیرد، قدرت و سرعت بالایی را دارا ھستند. اما ھمچنین از معایب استخراج ابری می‌توان از امنیت و سود کمتر دریافتی نسبت به سایر روش‌ھای استخراج نام برد.

 


خلاصه پیش نویس قوانین ارزھای دیجیتال در ایران


 

1. تنھا بانک مرکزی و بانک‌ھای مورد تایید این بانک اجازه ارائه توکن ارز رمزپایه با پشتوانه ﷼ دارند و دیگر نھادھا و موسسات چنین اجازه‌ای را ندارند.

2. تمام اشخاص حقیقی و حقوقی که قصد ارائه ICO و توکن ارز رمزپایه دارند، باید مجوز آن را از بانک مرکزی یا بانک‌ھای مورد تایید دریافت کرده و پشتوانه‌ای بغیر از ﷼ و ارز، برای آن تعیین کنند. این پشتوانه می‌تواند طلا و یا لیستی از دارایی‌ھای مشھود و غیر مشھود باشد.

3. استفاده از ھر نوع ارز رمزپایه‌ای به غیر از ارز رمزپایه بانک مرکزی که پشتوانه ریالی دارد، به عنوان روش برای پرداخت ممنوع بوده و به طور کلی با ھیچ ارز رمزپایه‌ای بغیر از آنچه که بانک مرکزی تأیید کرده است، نمی‌توان پرداخت انجام داد.

4. کلیه توکن‌ھای ارائه شده توسط افراد حقیقی یا حقوقی قابلیت استخراج ندارند و تفاوتی ندارد که پشتوانه آن ﷼ یا چیز دیگری باشد.

5. ارائه توکن با پشتوانه دارایی‌ھای مشھود و غیر مشھود و توکن‌ھای بدون پشتوانه، مربوط به حوزه قوانین بورس شده و در بورس قابل معامله خواھد بود. لذا از حیطه قانون‌گذاری بانک مرکزی خارج خواھد شد.

6. رمزارز ملی، تنھا در انحصار بانک مرکزی ایران بوده و لذا تنھا در بانک مرکزی و بانک‌ھای مورد تایید این بانک قابلیت تبادل را دارد. این ارز نیز قابلیت استخراج ندارد اما به عنوان روش پرداخت، می‌توان از آن استفاده نمود.

7. انتشار رمزارز منطقه‌ای که با ھمکاری چند کشور مشترک ایجاد گردیده نیز تنھا در اختیار بانک مرکزی بوده و شامل قوانین رمزارز ملی می‌گردد. با این تفاوت که این ارز دیجیتال قابلیت معامله در صرافی‌ھای مجاز را ھم داراست.

8. تنھا صرافی‌ھایی که از طرف بانک مرکزی جمھوری اسلامی تایید شده باشند، امکان انجام معاملات در این فضا را دارند.

9. مسئولیت ھرگونه نقص امنیتی در صرافی‌ھا به عھده صرافی بوده و در صورت ایجاد خسارت، صرافی باید تمام خسارت کاربران متضرر خود را پرداخت کند.

10. صرافی‌ھای ارز دیجیتال ملزم به اجرای قوانین مبارزه با پولشویی بوده و باید تمامی مشخصات و اطلاعات مربوط به خریداران و فروشندگان و ھمچنین تراکنش‌ھا را در نزد خود نگاه دارند و در صورت درخواست بانک مرکزی، این اطلاعات را در اختیار این بانک قرار دھند.

11. نوع ارزھای قابل معامله در صرافی و سقف معاملات و تراکنش ھای روزانه، طی دستوری جداگانه، به صرافی‌ھای مجاز ابلاغ خواھد شد.

12. بانک مرکزی ھیچگونه تضمینی در خصوص امنیت استفاده از کیف پول‌ھای ارز دیجیتال را ندارد و این خود کاربران ھستند که باید نسبت به امنیت این کیف پول‌ھا اطمینان حاصل کنند.

13. استخراج ارز دیجیتال در کشور مجاز بوده و به عنوان یک صنعت در نظر گرفته شده است. لذا از حوزه نظارتی بانک مرکزی خارج است.

 

  • فایل کامل پیش نویس قوانین ارزهای دیجیتال در ایران

علاقه ­مندان به مطالعه کامل قوانین ثبت شده در حوزه ارزهای دیجیتال، می­‌توانند فایل PDF آن را از طریق لینک زیر دریافت نمایند.

 download-file


بیشتر بخوانید: