تحلیل تکنیکال
محمد تاتاری - ۱۳۹۹/۱۲/۲۶
یکی از راه های موفقیت در بازارهای جهانی (بایننس، فارکس و... ) و همچنین بورس ایران، فراگیری تحلیل تکنیکال یا همان تحلیل تکنیکی است که به احتمال زیاد این اصطلاح را شنیده اید اما تا امروز در رابطه با این موضوع مقاله جامع و مفیدی پیدا نکرده اید. در این مقاله سعی کرده ایم تا شما را با این تحلیل بصورت کاملاً کاربردی آشنا کنیم.
*پس با ما همراه باشید*
فهرست عناوین تحلیل تکنیکال
تحلیل تکنیکال چیست؟
- تعریف تحلیل تکنیکال
تحلیل تکنیکال (تکنیکی - Technical Analysis) روشی است که برای پیش بینی روند قیمت کالا یا سهام در آینده براساس تاریخچه قیمتی و رفتاری آن در بازار استفاده می شود. این تحلیل در بازار فارکس، بایننس و... و حتی بورس ایران نیز کاربرد دارد. تجزیه و تحلیل فنی اغلب برای ایجاد سیگنال های کوتاه مدت استفاده می شود و اطلاعات مفیدی را در اختیار تحلیلگران و معامله گران قرار می دهد که بتوانند با استفاده از آن ها پیش بینی دقیق تری انجام دهند.
در واقع تحلیل تکنیکی شامل مطالعه و بررسی نمودارها و الگوها است که وضعیت سهم های مختلف در بازار را برای معامله گران و سرمایه گذاران روشن می کند. فرض کنید قیمت یک سهم در طول یک سال تغییرات زیادی دارد. برای مثال در پاییز نمودار این سهم روند صعودی پیدا میکند. با استفاده از این تحلیل می توان تمام تغییرات و عواملی که روی سهم تأثیر گذاشته اند را شناسایی و برای موفقیت بیشتر در خرید و یا فروش سهم استفاده کرد.
-
فلسفه تحلیل تکنیکال
- همه چیز در قیمت لحاظ شده است:
به این معنا که همه عوامل سیاسی اقتصادي و... در قیمت لحاظ شده است. تغییرات قیمت تابعی از عرضه و تقاضاست. اگر تقاضا بیشتر از عرضه باشد قیمت صعودي می شود و اگر عرضه بر تقاضا پیشی گیرد قیمت کاهش می یابد. این تغییرات، اساس تمام پیش بینی هاي اقتصادي و بنیادي است. - قیمت ها بر اساس روند حرکت می کند:
هدف از ترسیم نمودار قیمت، شناسایی روند و پیش بینی جهت حرکت این روند است. - تاریخ تکرار می شود و آینده چیزي نیست جز گذشته:
تحلیلگران فنی معتقدند که تاریخ تمایل به تکرار دارد. تحلیل تکنیکال از الگوهای نمودار برای تجزیه و تحلیل حرکات بعدی بازار استفاده می کند. در حالی که چندین سال از انواع تجزیه و تحلیل استفاده شده است، اما همچنان هم اعتقاد بر این است که از آنها استفاده شود.
-
تفاوت تحلیل گر تکنیکال و فاندامنتال
هر دو روش تحلیل برای تحقیق و پیش بینی روند آینده قیمت سهام ها استفاده می شود و مانند هر استراتژی یا فلسفه سرمایه گذاری، هر دو طرفداران و مخالفان خود را دارند.- تحلیلگر تکنیکال بر این عقیده است که دانستن دلایل تغییرات قیمت لازم نیست ولی تحلیل گر فاندامنتال همواره به علت های تغییر قیمت می پردازد.
- تحلیلگر تکنیکال تاثیر تحلیل فاندامنتال بر روي نمودار را بررسی می کند و چون همیشه تاثیر عوامل فاندامنتال برروي قیمت لحاظ می شود پس بررسی فاندامنتال در درجه دوم است.
اصطلاحات
-
- کندل (شمع) نوعی نمودار قیمتی است که در تجزیه و تحلیل فنی (تحلیل تکنیکال) مورد استفاده قرار می گیرد و قیمت های بالا، پایین، باز و بسته شدن یک سهم را برای یک دوره خاص نشان می دهد. قسمت گسترده ای از شمعدان را "بدنه کندل" مینامند و به سرمایه گذاران می گوید که آیا قیمت بسته شدن از قیمت شروع بالاتر بوده یا پایین تر (اگر قیمت سهام پایین تر بسته شود رنگ کندل قرمز (خرسی) و اگر قیمت سهام بالاتر بسته شود رنگ کندل سبز که به آن گاوی میگویند، میباشد).
- کندل (شمع) نوعی نمودار قیمتی است که در تجزیه و تحلیل فنی (تحلیل تکنیکال) مورد استفاده قرار می گیرد و قیمت های بالا، پایین، باز و بسته شدن یک سهم را برای یک دوره خاص نشان می دهد. قسمت گسترده ای از شمعدان را "بدنه کندل" مینامند و به سرمایه گذاران می گوید که آیا قیمت بسته شدن از قیمت شروع بالاتر بوده یا پایین تر (اگر قیمت سهام پایین تر بسته شود رنگ کندل قرمز (خرسی) و اگر قیمت سهام بالاتر بسته شود رنگ کندل سبز که به آن گاوی میگویند، میباشد).
-
- روند نشان دهنده جهت حرکت قیمت سهام در بازار می باشد. روند قیمتی یک سهم هیچگاه بصورت یک خط راست رفتار نمیکند و تغییرات آن در بازار بصورت زیگ زاگ مشخص می شود. این زیگ زاگ ها شامل موج های صعودی و نزولی می باشند که برآیند حرکات این موج ها روند بازار را تشکیل می دهد که شامل روند خنثی، صعودی و نزولی می باشد.
-
انواع روند
- روند نشان دهنده جهت حرکت قیمت سهام در بازار می باشد. روند قیمتی یک سهم هیچگاه بصورت یک خط راست رفتار نمیکند و تغییرات آن در بازار بصورت زیگ زاگ مشخص می شود. این زیگ زاگ ها شامل موج های صعودی و نزولی می باشند که برآیند حرکات این موج ها روند بازار را تشکیل می دهد که شامل روند خنثی، صعودی و نزولی می باشد.
-
-
-
روند صعودی :
این روند به این معناست که کفها و سقفهای موج های بعدی نسبت به موجهای قبلی بالاتر ساخته شوند. -
روند نزولی :
این روند به این معناست که کفها و سقفهای موجهای بعدی نسبت به موج های قبلی پایینتر ساخته شوند. -
روند خنثی :
این روند به این معناست که کف و سقف موجها در یک محدوده مشترک باشند.
-
-
-
-
خط روند
-
خط روند صعودی : خط صافی که انتهای موجهای نزولی را بهم وصل میکند.
-
خط روند نزولی : خط صافی که انتهای موجهای صعودی را بهم وصل میکند.
↵ کانال چیست؟
با ادغام خط روند صعودی و نزولی کانال ایجاد میشود. هر چه تعداد برخورد موج ها به این خطوط بیشتر باشد، کانال معتبرتر میباشد.
-
-
-
حرکت و اصلاح
-
حرکت چیست؟ به رشد یا افت قیمت سهام در جهت روند حرکت میگویند.
-
اصلاح چیست؟ به رشد یا افت قیمت سهام خلاف جهت روند اصلاح میگویند.
-
-
پیوت (Pivot)
-
پیوت چیست؟ به تمام تغییرات در نمودار پیوت میگویند.
-
انواع پیوت :
- major
- minor
-
-
رالی چیست؟
-
- رالی یک روند است که کف و سقفهای قبلی با کف و سقفهای بعدی هم پوشانی ندارند.
- رالی یک روند است که کف و سقفهای قبلی با کف و سقفهای بعدی هم پوشانی ندارند.
-
-
خط حمایت چیست؟
خط حمایت(s) خطی است که از قیمت، به منظور جلوگیري از کاهش بیشتر حمایت میکند و شکست آن نشان دهنده نزول بیشتر قیمت است. - خط مقاومت چیست؟
خط مقاومت(R) خطی است که در مقابل افزایش قیمت مقاومت نشان داده و شکست آن نشان دهنده افزایش بیشتر قیمت است.
-
انواع نمودار
-
نمودار خطی (Line chart) :
در این نمودار قیمت بسته شدن سهمها در روزهای متوالی به یکدیگر پیوسته متصلند.
-
نمودار میله ای (Bar chart) :
این نمودار نشان دهنده 4 قیمت (close , open , high , low) می باشد. -
نمودار شمعی (Candle chart) :
در این نمودار 4 قیمت (close , open , high , low) بصورت گرافیکی نمایش داده می شوند.
الگوها
انواع الگوها |
|
الگوهای ادامه دهنده |
الگوهای بازگشتی |
-
الگوهای ادامه دهنده
-
-
الگوی ادامه دهنده کنج
الگوی کنج الگوی قیمتی است که با خطوط روند همگرا در نمودار قیمت مشخص شده است. این خطوط نشان دهنده حمایت و مقاومت هستند که شکل آن مثلثی است و درون آن نوسانات قیمتی رخ میدهند. -
الگوی ادامه دهنده مثلث
در این الگو، یک توقف در روند بوجود می آید که پس از آن، روند قبلی دوباره از سر گرفته می شود. در این الگوی ادامه دهنده، همان طور که از نام آن پیداست، اگر روند قبلی صعودی باشد پس انتظار داریم بعد از یک استراحت در روند، روند صعودی همچنان ادامه یابد. چنانچه روند قبلی نزولی باشد به همین ترتیب ما انتظار روند نزولی را بعد از استراحت و مکث در روند داریم. -
الگوی ادامه دهنده پرچم
در حقیقت برای ایجاد این الگو لازم است که قبل از وقوع آن حرکتی تند و شبیه خط مستقیم رخ داده باشد. این الگو بیانگر موقعیتی است که در آن بازار به سرعت کاهش یا افزایش یافته و در جایی وارد مکث (استراحت) مختصری شده تا دوباره در همان جهت قبلی حرکت کند. -
الگوی ادامه دهنده مستطیل
یک الگوی ادامه دهنده است که هم در روندهای صعودی و هم در روندهای نزولی میتواند ایجاد شود. این الگو شامل حداقل 2 کف و سقف متوالی است که به موازات هم شکل و با خطوط روند برخورد دارند.
-
-
الگوهای بازگشتی
-
-
الگوی بازگشتی سر و شانه
الگوی سر و شانه معمولاً زمانی رخ می دهد که قیمت به سقف رسیده و پس از آن به کف آخرین حرکت صعودی خود باز می گردد. سپس قیمت از سقف قبلی بالاتر رفته و سر را می سازد و پس از آن دوباره به کف اولیه خود بر می گردد. در آخر، قیمت بار دیگر افزایش یافته و به مرز قله اول رسیده و روند نزولی میگیرد.
* خط گردن چیست؟ (Neck Line)
خط گردن یکی از اجزای الگوی سر و شانه است. خط گردن به عنوان خط شروع این الگو شناخته می شود. خط گردن باید به صورت دستی روی نمودار کشیده شود. برای کشیدن آن، باید دو دره (کف) را بر روی نمودار مشخص کرده و دو دره (کف) دیگر را با خطی به هم متصل نمایید.
-
الگوی سر و شانه در سقف
این الگو در آخر یک حرکت صعودی رخ میدهد و باعث تغییر جهت روند بازار و حرکت نزولی قیمت میشود. در این الگو، ما سه قله خواهیم داشت. قله وسط که به آن سر میگویند ارتفاع بیشتری نسبت به دو قله کناری خود دارد. -
الگوی سر و شانه در کف (معکوس)
این الگو در آخر یک حرکت نزولی رخ میدهد و باعث تغییر جهت روند بازار و حرکت صعودی قیمت میشود. در این الگو، ما سه کف خواهیم داشت. کف میانی که به آن سر میگویند عمق زیادتری نسبت به دو کف کناری خود دارد.
-
-
الگوی سقف دو قلو - کف دو قلو
-
الگوی سقف دو قلو
این الگو یک الگوی بازگشتی نزولی است. این الگو در پایان یک روند صعودی تشکیل میشود و میتواند باعث متضرر شدن بازار شود. نامهای مختلفی برای این الگو وجود دارد؛ برای مثال سقف دو قلو، دو قلوی سقف، الگوی M، سقف دو گانه، سقف مضاعف. -
الگوی کف دو قلو
این الگو یک الگوی بازگشتی صعودی است که در پایان یک روند نزولی تشکیل می شود و میتواند باعث سود دهی (مثبت شدن) بازار شود.
-
-
الگوی سقف سه قلو - کف سه قلو
الگوی سقف و کف سه قلو در واقع مشابه الگوی سر و شانه است. تفاوت آنها در این است که نقاط سقف و یا کف این الگو در سطح یکسانی قرار گرفتهاند. در واقع هر دو الگو تقریبا مطلب یکسانی را بیان میکنند.
-
اندیکاتور چیست؟
تعریف اندیکاتور:
اندیکاتورها ابزاری هستند که با اعمال روابط ریاضی روی قیمت سهم شکل میگیرند. در واقع، اندیکاتورها توابع ریاضی هستند که بر اساس فرمول های خاص برای تحلیل قیمت سهام بوسیله ابزارهای گرافیکی رسم و استفاده می شوند. دادههای ورودی indicators از داده های قیمت، حجم معاملات و تغییرات آن ها در روزهای قبل تشکیل می شود.
-
انواع اندیکاتور
- Trend: ابزار شناسایی روندها
- Oscillator: ابزاری براي تشخیص روند جاري و محدوده خرید و فروش هستند.
- Volume: ابزاری براي تشخیص حجم معاملات
- Bill William: ابزار تشخیص جابجایی سطوح قیمتی روند
اندیکاتور میانگین متحرک (Moving Average) |
اندیکاتور میانگین متحرک، اندیکاتوری از نوع Trend است که میانگینی از قیمت ها را که در بازه زمانی خاص محاسبه می شود را نشان می دهد.
اندیکاتور MA 200: | هر جا نمودار قیمتی بالای خط MA 200 باشد، تحلیل ما صعودی بودن روند در ادامه است و بالعکس. | ![]() |
اندیکاتور MA 1: | این اندیکاتور دقیقا روی خود چارت و کندلها قرار دارد. | ![]() |
سیستم معاملاتی مکانیکی با استفاده از سه MA |
شیوه استفاده |
(MA 4)(MA 9)(MA 18) |
در این روش برای خرید باید دو شرط انجام شود. اول اینکه MA 4 خط MA 9 را در چارت از زیر قطع کند و همزمان در همان لحظه کندل ها بالای MA 18 باشند. اگر این دو شرط همزمان رخ دهد در این لحظه ما انتظار صعود داریم؛ پس از آن سهم می خریم (Buy). شرط فروش سهم این است که یکی از شروط بالا نقص شود. اگر یکی از دو شرط نقص شد، باید سهام خود را بفروشیم (Sell). |
اندیکاتور Stochastic |
استوکاستیک در خانواده اُسیلاتورها قرار دارد. اندیکاتور استوکاستیک بالاترین و پایین ترین قیمت را با قیمت تمام شده دوره زمانی مقایسه و نتایج جالبی را به ما می دهد. توجه داشته باشید که انتخاب اندیکاتور فقط به انتخاب و راحتی کار تحلیلگر و سیستم معاملاتی او بستگی دارد. در واقع اندیکاتور استوکاستیک مانند RSI از تغییرات قیمت و حجم معاملات پیروی نمی کند؛ بلکه سرعت حرکت قیمت و همچنین جهت حرکتی آن مورد بررسی استوکاستیک قرار می گیرد.
اندیکاتور RSI |
اندیکاتور RSI که نوعی اُسیلاتور است، جهت و شدت روند بازار را محاسبه و نشان می دهد. عدد پیش فرض این اندیکاتور 14 در نظر گرفته شده است که نشان می دهد محاسبات بر روی 14 کندل قبلی انجام شده و نشان دهنده شدت و جهت روند طبق 14 کندل قبلی است. این عدد با توجه به سیستم معاملاتی شما قابل تغییر است اما طبق تجربه تحلیلگران این عدد بسیار می تواند به شما در تحلیل و تشخیص روند بازار کمک کند. همچنین این اندیکاتور نواحی مختلفی را نشان می دهد که مربوط به قدرت خریداران و فروشندگان و حتی می تواند نشان دهنده خرید و فروش بی رویه باشد. برای آشنایی دریافت اطلاعات بیشتر در رابطه با این اندیکاتور کاربردی به لینک مربوطه مراجعه کنید.
واگرایی
واگرایی در تحلیل تکنیکال به این معناست که قیمت ها با اندیکاتورها و یا اندیکاتورها با قیمتها مخالفت کنند.
انواع واگرایی | |||
آشکار |
+RD: |
در این نوع واگرایی قیمت کف جدید پایینتر از کف قبلی ایجاد میکند در حالی که اندیکاتور کف جدید بالاتر از کف قبلی ایجاد میکند. پس از این اتفاق در ادامه ما انتظار روند صعودی داریم. |
|
-RD: |
در این نوع واگرایی قیمت سقف جدید بالاتر از سقف قبلی ایجاد میکند در حالی که اندیکاتور سقف جدید پایینتر از سقف قبلی ایجاد میکند. پس از این اتفاق در ادامه ما انتظار روند نزولی داریم. |
![]() |
|
مخفی |
+HD: |
در این نوع واگرایی قیمت کف جدید بالاتر از کف قبلی ایجاد میکند در حالی که اندیکاتور کف جدید پایینتر از کف قبلی ایجاد میکند. پس از این اتفاق در ادامه ما انتظار روند صعودی داریم. |
![]() |
-HD: |
در این نوع واگرایی قیمت سقف جدید پایینتر از سقف قبلی ایجاد میکند در حالی که اندیکاتور سقف جدید بالاتر از سقف قبلی ایجاد میکند. پس از این اتفاق در ادامه ما انتظار روند نزولی داریم. |
![]() |
بیشتر بخوانید: